perjantai 17. toukokuuta 2019

Herukkakirvan torjunta raparperivedellä ja pihaan karanneet uudet kasvit

Minulla sattui olemaan 3 päivän vapaa töistä, joten oli hieman enemmän aikaa puuhilla puutarhassa. 
Huomasin punertavia lehtiä muuten rehevässä punaherukassani. Minullahan on vain yksi punaherukka, yksi mustaherukka ja yksi karviaispensas pihassani suppean tilan takia, joten jokainen pensas on tärkeä.
Nypin aluksi parikymmentä vioittunutta lehteä ja lähden googlettamaan mikä saattaisi olla vikana. Kuvista päättelin vaivana olevan herukkakirva. Ajattelin valmistaa varmuuden vuoksi raparperivettä, koska suosin luonnonmukaisia torjuntatapoja pihallani. Ja raparperi olikin kasvanut juuri sopivan isoksi.

Herukkakirvan vioittama lehti


Punaherukka

Poimin muutaman raparperinoksan ja aloin leikkaamaan niitä suoraan kattilaan. Täytin 5 litran kattilan puoleen väliin lehdillä ja sitten täytin sen kokonaan vedellä ja laitoin kiehumaan 30minuutiksi. Tuoksu oli huumaava. Sellainen imelä raparperin haju levisi koko asuntoon. Keittämisen jälkeen siivilöin veden 3 kertaa, jotta kaikki sattumat poistuisivat ja jäähdytin veden huoneenlämpöiseksi. Sitten vesi kaadettiin sumutinpulloon ja suihkutettiin herukan lehdille. Raparperivesi auttaa moniin pihan ei-toivottuihin ötököihin. Suosittelen kokeilemaan. 

Muutama raparperinoksa

Leikkasin lehdet pieniksi paloiksi

Keitin raparperivettä 30minuuttia

Apunani puutarhatöissä olivat tietysti taas rakkaat eläimeni, tällä kertaa koirani Mokka ja kissani Dessa. Dessa syö innolla ruohoa joka paikasta ja joudun aina varjelemaan viiruhelpiäni, koska jostain syystä se on pitkine kapeine lehtineen erityisesti kissojen mieleen. Onneksi pihallani on runsaasti ruohoa, jota kissani voivat syödä. Mokka taas nyppii etuhampaillaan jotain pientä kasvustoa maasta ja pureskelee keppejä. Ja tietysti yrittää syödä kaikki ampiaiset, kimalaiset ja mehiläiset. Toki kiellän sitä syömästä niitä.

Viivi piha-apurina

Mokka vahtii


Olen todella nauttinut näistä vapaapäivistäni kun saa olla mielin määrin pihalla ja ihmetellä mitä kaikkea maasta nouseekaan talven jäljiltä. Sinne kun nousee kaikkea sellaista mitä en ole edes koskaan istuttanut kuten mukulaleinikkiä ja pionikin. Pioni minulla on pihalla, mutta se on todella kaukana tästä uudesta pionin alusta ja ihan eri lajiakin. Varmaan tämä mukulaleinikki ja pioni ovat kulkeneet joko lintujen mukana tai sitten ne ovat tulleet mullan mukana kun olen ostanut muilta puutarhureilta kasveja. Annan niiden jäädä rauhassa kasvamaan kun ovat paikkansa valinneet.


Mukulaleinikki

Pioni