sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Siementen keräilyä pihani kasveista

Syksy koittaa taas kun ollaan jo syyskuun puolella.
Vielä muutama kasvi kukkii pihallani, mm. päivänsini, punakellukka, loistosädekukka, myskimalva ja bellikset kukkivat edelleen.
Nyt on hyvä aika kerätä perennojen ja yksivuotisten kasvien siemeniä. Sadekaan ei haittaa kun kerää siemenet kuivana päivänä ja laittaa sisälle kuivahtamaan. Vaikeinta mielestäni on malttaa odottaa siementen kuivumista kun se on vielä kiinni kasvissa. Olen niin kovin malttamaton :)
Siemenet säilön aina kahvin suodatinpusseihin, jotka suljen klemmarilla. Suodatinpussit pysyvät ilmavina, mahtuvat pieneen tilaan ja niitä on aina saatavilla kotona.

Päivänsini:


Päivänsini

Päivänsini on minulle uusi tuttavuus. Sain päivänsinen siemeniä viime syksynä mukavalta puutarhurilta, joka lähetti niitä minulle postitse. Kylvin siemenet keväällä sisälle, mutta ne eivät pärjänneet pimeässä vaan kuihtuivat.Joten istutin ne kesällä pihalle ruukkuihin. Sieltä ne lähtivätkin hienosti kasvuun ja kukkivat heinäkuun lopulla. Siemeniä aloitin keräilemään syysluussa eli melkein kaksi kuukautta kestää siementen muodostuminen. Siemenet ovat kuvassa olevan pyöreän siemenkodan sisällä. Kun kota on hieman joustava eli tyhjän oloinen, niin siemenet ovat valmiita poimittaviksi. Sisällä on yleensä 4-6 siementä.


Siemenkota ja valmiit siemenet

Päivänsinen siemenkota, ei vielä valmis poimittavaksi

Myskimalva:


Kimalaiset pitävät myskimalvasta
Myskimalva on tuttu monelle puutarhurille. Sitä näkee paljon puutarhapalstoilla.
Tänä vuonna myskimalva aloitti kukinnan kesäkuun lopulla ja kukkii runsaasti vielä nyt syyskuussakin. Siemeniä siitä tulee valtavasti, satoja siemeniä päivitäin. Yhdestä siemenkodasta tulee n. 6-8siementä. Siemenkota on valmis kun se on harmaa ja kuivahtanut sekä aukeilee. 


Kuivahtaneet ja aukeilleet siemenkodat

Myskimalvan siemeniä

Palava rakkaus:


Palava rakkaus kukassaan

Palavaa rakkautta minulla on ollut kahden kesän ajan eikä se ole varoitteluista huolimatta levinnyt melkein lainkaan. Ehkä kun se on savisella nurmikkomaalla, niin leviäminen on hitaampaa kuin esim. multavassa maassa. Palava rakkaus on melko korkea kasvi (yli 100cm), mutta vahva varsi ei katkea tuulessakaan, vaan jaksaa kantaa raskaan kukinnon. Kesti noin 2 kuukautta kukkimisesta, että siemenet alkoivat olla valmiita keräilyyn. Keräsin siemeniä elokuun lopussa. Otin siemenkodat sisälle kulhoon (kuvassa) ja annoin niiden kuivahtaa muutaman päivän. Sitten otin ne pöydälle ja murskasin ne sormenpäilläni, jolloin niiden sisältä irtosi nuo kuvan alareunassa olevat pienet siemenet.



Palavan rakkauden siemenkotia



Palavan rakkauden siemenkotia ja siemeniä

Punakellukka:




Punakellukka on helppo kukka. Se kukkii tulikellukan jälkeen kesäkuun lopulla (tulikellukka kukkii jo toukokuussa). Punakellukka kukkii yli 2 kuukautta. Aloin keräilemään siitä siemeniä elokuun lopulla. Siemenkota irtoaa helposti vetämällä kasvista. Se on hieman piikikäs kuivuessaan. 


Punakellukan siemeniä

Näiden lisäksi olen keräillyt mm. belliksen, loistosädekukan, kärhön ja kellopeipin siemeniä. 
Suosittelen kokeilemaan rohkeasti.