keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Syötävien kasvien esikasvatus, ja lavakauluksen maalaus kahvilla (26.5.)

Syötävien kasvien esikasvatus

Niin siinä vain kävi, että minun ei pitänyt esikasvattaa mitään kasveja tänä keväänä, koska viime kevään esikasvatukset eivät onnistuneet sisällä. Mutta nyt kun ostin elämäni ensimmäisen lavakauluksen, niin päätinkin kokeilla hieman esikasvatusta. Ja nyt minulla on kasvamassa pinaattia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, herkkuhyppykurkkua sekä pioniunikkoa ja punahattua (punahattu ja pioniunikko eivät ole lähteneet kasvamaan suorakylvönä)! Joudun siirtämään ne melkein joka yö sisälle, koska öisin on ollut usein alle 10 astetta ulkona. Osan taimista joudun siirtämään vessaan kissoilta turvaan. Ne kun syövät kaikki kasvit.

                                                                    Esikasvatusta terassilla

                                                                    Avomaankurkun viikon vanhat taimet            

                                                                Pinaattia ja lehtikaalia, 2vk sitten kylvetty

Aloitin kasvatuksen pinaatista ja lehtikaalista. Kun ne alkoivat kasvaa niin kylvin myös avomaankurkkua, kesäkurpitsaa ja herkkuhyppykurkkua. Pioniunikko ja punahattu eivät lähteneet viime vuonna kasvamaan suorakylvönä, joten esikasvatan nyt niitäkin. Kylvin useita siemeniä isompiin ruukkuihin istutusmultaan ja kun taimet ovat muutaman sentin mittaisia, niin siirrän ne pienempiin ruukkuihin. Kastelen kaikki kasvit joka päivä. Pidän kelmua päällä kunnes taimet nousevat, jotta kosteus säilyisi tasaisemmin. 

Lavakauluksen käsittely kahvilla

Ostin elämäni ensimmäisen lavakauluksen kokoa 80cm x 120cm. Olin nähnyt puutarhakeskusteluryhmissä kuinka ihmiset maalasivat kahvilla kauniin sävyn lavakauluksiinsa, joten maalasin myös omani. Laitoin noin litraan vettä puoli pussillista kahvia ja keitin sitä 30minuutin ajan kattilassa. Sitten poistin keitoksesta kahvinpurut ja maalasin kaikki lavakauluksen osat joka puolelta kahvilla 4 kertaa ja annoin osien kuivua jokaisen maalauskerran välissä. Seuraavana päivänä kokosin lavakauluksen ja laitoin sen maahan.

                                                            kahvilla maalausta

Laitoin lavakauluksen pohjalle aluksi sanomalehtiä muutaman kerroksen ja kastelin ne märäksi. Niiden päälle laitoin kuivia lehtiä pihaltani ja lopuksi puutarhamultaa. Sekoitin mullan joukkoon kahvimaalauksesta jääneet kahvinpurut. Kesäkurpitsan ja avomaankurkun taimet istutan siihen vasta 1-2viikon kuluttua kun ne ovat tarpeeksi kestäviä. 

                                                            Pohjalle märkiä sanomalehtiä ja kuivia puiden lehtiä

                                                            Valmis lavakaulus, lisään multaa kun istutan taimet

Perennat kukkivat

Voi tätä kukkaloistoa! Perennoja puhkeaa kukkaan joka päivä ja voikukatkin kukkivat jo. Paistoin ensimmäistä kertaa muutaman voikukan nupunkin öljyssä ja lisäsin suolaa ja pippuria. Maistuivat hieman parsalle. Olen taas unohtanut mitä kaikkea olen istuttanut ja kylvänyt syksyllä, joten on aina yllätys mitä kaikkia kasveja maasta nouseekaan.


                                                        kirjopikarililjoja


                                                            kevätesikoita

                                                            tulppaani

                                                            jouluruusu kehittää jo siemeniä

                                                            kultatyräkki

Sain ison kasan ihania pyöreitä pihakiviä ja tein niistä 2 uutta pientä kukkapenkiä, joihin voin laittaa vaikka avomaankurkuntaimia. Näihin laitoin myös pohjalle märkiä sanomalehtiä ja kuivia puiden lehtiä. Osalla kivistä reunustin kukkapenkkejäni.



                                           viiruhelpiä, kaukasianmaksaruohoa, tulppaaneita, rönsyansikkaa...