tiistai 30. huhtikuuta 2024

Ihana valoisa kevät!

Nyt on 30.4. eli vappuaatto. Minulla on vuosilomapäivä, joten on aikaa kirjoitella ja ihastella pihan kukkia aurinkoisena kevätpäivänä. Lämpö saapui vihdoinkin poikkeuksellisen lumisen kevään jälkeen. Takatalvi tuntui saapuneen muutamaankin kertaan tänne Helsinkiin (ja ilmeisesti koko Suomeen) ja krookukset sekä tulppaanit peittyivät muutamaan kertaan lumivaippaan. Mutta onneksi ne ovat kestäviä kasveja.


Istutin syksyllä taas lisää kevätsipuleita ja kaikki istuttamani krookukset ja tulppaanit tuntuvat selvinneen talvesta. Ensimmäiset tulppaanit ovat jo nousseet ja pörriäiset pyörivät narsisseissa ja krookuksissa. Käyn joka päivä puutarhassani katselemassa mitä sieltä milloinkin nousee. Rusakot ovat jättäneet tänä keväänä oranssit ja lilat krookukset rauhaan, kun aiempina keväinä ne ovat niitä napsineet suihinsa. Ilmeisesti ovat löytäneet parempaa herkkua jostain muualta.



Sain työkaveriltani viime lokakuussa talvivalkosipulia ja laitoin ne lavalle ja nyt nekin ovat jo nousseet! Lavalla talvehtivat myös hortensiat, jotka pitäisi kohta siirtää omiin ruukkuihin, jotta saan lavalle tilaa syötäville kasveille. Raparperit ja ruohosipuli kasvavat jo kovaa vauhtia ja eilen laitoin jauhelihakeiton sekaan omasta pihasta kerättyä ruohosipulia.




Kaikki pionitkin ovat jo nousseet mullasta. Minulla on jo useita eri pionilajeja, ainakin kuusi erilaista (Sarah Bernhardt, kuolanpioni, jalopioneita). Kaikki tuntuvat viihtyvän pihallani, kunhan vaan istutan ne aina oikeille paikoille. Yksi pioni ei ole vielä kukkinut kertaakaan,vaikka se on ollut minulla jo useita vuosia, koska se on hieman varjoisammassa paikassa. Ehkä siirrän sen syksyllä valoisampaan paikkaan. 


Vasta tällä viikolla haravoin vaahteran ja syreenien lehdet pois pihasta. Annan niiden aina suojata kasveja keväisin, kunnes viimeiset kylmät yöt ovat poistuneet. Vaahteran lehtien alta löytyy aina isoja lehtokotiloita, ovat varmaankin talvehtineet siellä lämpimässä. Viime vuonna äidiltä saamani jouluruusukin kukkii jo. Väri muuttuu hiljalleen valkoisesta vaaleanpunaiseksi.



Mukavaa Wappua kaikille blogini lukijoille!