sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Syksy ja kauniit värit

Syksy saapui ja ilmat viilenevät

Syysmyrkkyliljat kukkivat nyt syyskuussa ja niitä putkahtelee pitkin pihaani. En koskaan muista minne olen niiden mukuloita istuttanut. Ne tuovat mukavasti väriä pihaan kun muut kasvit alkavat lopetella kukintaa.


Alastonimpi eli syysmyrkkylilja

Syysleimut jatkavat vielä kukintaansa sinnikkäästi, vaikka osa on jo ruskistunut. Minulla on paljon syysleimuja eri väreissä,mm. punaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Ne ovat helppohoitoisia. Tänä vuonna syysleimut aloittivat kukintansa heinäkuussa. Minulla syysleimut kukkivat samassa kukkapenkissä mm. liljojen, mustaherukoiden ja pionien kanssa.

Lila syysleimu


Valkoinen syysleimu


Syysleimut ja liljat samassa kukkapenkissä

Harmaakäenkukka jaksaa kukkia usean kuukauden ajan. Se aloitti kukintansa jo kesäkuussa. Ensimmäisenä vuonna se kasvattaa lehtiruusukkeen ja toisena vuonna se kukkii. Mutta jos sen antaa siementää ja levitä vapaasti, niin se kukkii joka vuosi. Harmaakäenkukka leviää itse siemenistä reippaasti ympäri pihaa jopa metrien päähän emokasvista. Sitä onkin helppo jakaa tuttaville niin taimina kuin siemenistä. Eikä se lopeta kukintaa, vaikka sen siirtäisi toiseen paikkaan kukkivana. Todella kestävä kasvi ja kestää myös auratun lumen painon.

Harmaakäenkukka


Harmaakäenkukka ja kaukaasianmaksaruoho koristeomenaapuun vierellä


Minä puutarhassani

Liljat ovat kauniita ja ne kukkivat hieman eri aikaan lajista riippuen. Ensimmäiset liljat aloittivat kukinnan heinäkuussa ja viimeiset kukkivat yhä. Istutin keväällä lisää liljoja ja osa niistä kukkii nyt, mm. valkoiset liljat. Ostan usein liljoja ruokakaupoista syksyn poistomyynneistä. Ei haittaa, vaikka lilja olisi huonokuntoinen koska se sipuli on kuitenkin elinvoimainen ja alkaa kukkimaan kuitenkin seuraavana vuonna.

Ruskolilja tai LA-hybridi



Keltainen lilja





Liljoja ja keijuangervo


Nämä tummanpunaiset liljat ovat jo useita vuosia vanhoja

Erikoisen värinen lilja


Oriental lilja Snowy Mountain


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti